Angående uppmätning av radioaktivitet nära 5G-sändare, lite allmän information.

 

Överallt i vårt lufthav, från vissa bergarter, vissa jordar, vissa byggmaterial, vissa prydnadssaker, vissa köksredskap, röd keramik och i viss glasyr på t ex porslinsfat (särskilt stark om de är tillverkade mellan ca år 1900 och 1950), från självlysande klockor, från vissa branddetektorer i hemmen mm finns det utstrålad radioaktivitet i varierande värden, det ”normala” för de flestas miljö är att leva i värden omkring 0,03-0,40 µSv/tim.

 

Ett gammalt mycket vackert glaserat fruktuppläggningsfat som frugan ärvt hade så hög radioaktivitet att min mätare slog i botten inom 1 m från den (den gjorde vi oss av med omedelbart).

 

Det kan finnas berg och grusåsar som avger höga värden, kanske på höjder där man placerar master för mobil kommunikation. En tripp med mätaren till Bohusläns granitberg ger bevis för att dessa är mycket radioaktiva. Våra kärnkraftverk sprider kontinuerligt radioaktivitet till luft och vatten och ökar ständigt på den s k ”naturliga bakgrundsstrålningen” (Östersjön har världens mest radioaktiva vatten, det kan vi tacka de svenska kärnkraftverken för, de släpper ut mycket mer än andra nationers kk-verk).

 

Man kan alltså inte påstå att uppmätt radioaktivitet nära en 5G-sändare kommer från denna sändare, det fordras en utredning av källan, vilket mycket väl kan bli från berget där masten står.

 

Joniserande strålning – fyra primära typer

 

Joniserande strålning förändrar strukturen och, genom förening, den elektriska laddningen av enskilda atomer genom en process som kallas jonisering. De ämnen som producerar joniserande strålning sägs vara radioaktiva.

 

Det finns fyra primära typer av joniserande strålning – alfa, beta, gamma och röntgenstrålning (röntgenstrålar).

 

I allmänhet kan en Alfapartikel färdas högst 2-8 cm i luften innan den stannar och den kan stoppas av ett papper. Partiklarna kan dock passera genom ett tunt glimmerfönster på en alfastrålningsdetektor. Denna egenskap hos glimmer är helt avgörande vid alfastrålningsmätning.

 

Betastrålning kan passera genom ett papper och några kläder, men inte genom tunn metall eller glas. Betapartiklar kan skada huden, men både alfa- och betastrålning är mest skadliga vid inandning eller förtäring.

 

Gammastrålning förekommer överallt i naturen och är nästan identisk med röntgenstrålar. I allmänhet kan de tränga in i och ofta genom allt. Gammapartiklar kan hindras med någon meter vatten eller betong, flera centimeter stål eller en mindre mängd bly.

 

Röntgenstrålning är konstgjord strålning med ett antal användningsområden inom medicin och tandvård. Röntgenstrålar är elektromagnetisk strålning av samma slag som ljus- och radiovågor, men de är även joniserande. De kan tränga igenom en mängd olika material, inklusive kroppsvävnad. Skyddsmetoder för röntgenstrålar liknar dem för gammastrålning. Det är därför röntgenteknikern bär ett blyförkläde när han-hon tar röntgen, eller att tandläkaren och ”systern” går ut ur rummet vid tandröntgen (det är ett blyskikt i väggen till intilliggande rum).

 

Jag har 3 radioaktivitetsmätare med Geiger-Müller urladdningsrör, en klumpig militärvariant från andra världskriget, en jag köpte från Clas Ohlson för 30 år sedan (mycket enkel och bra mätare som kan skilja på alfa och övriga typer av radioaktiv strålning, finns inte längre) och en modern mätare som jag beskriver nedan.

 

Jag rekommenderar en amerikansk mätare som heter MAZUR PRM-9000.

https://www.mazurinstruments.com/prm-9000-geiger-counter/

 

Den ska alltid vara igång och du kan när som helst gå in och kolla lagrade data, du ser när det varit toppar av radioaktivitet, med tidsangivelser och datum. Går att läsa ur i datorn också. Massor med parametrar lagras i den. Batteriet håller i minst två år (över 4 år om det är ett litium).

 

Jag har haft den igång kontinuerligt i köksfönstret i över 8 år. Har haft toppar vid några tillfällen, för ca 1,5 år sedan hade vi en högsta topp på 1,65 µSv/tim under några timmar en morgon, har ingen aning varifrån detta kom (normalt visar den 0,05 – 0,30 här på landet där vi bor). Som jämförelse kan anges att en lungröntgen på lasarettet ger en dos på ca 100 µSv.

 

Jag har haft den med vid vandring i skogar och på berg, med ett stor variation i mätvärden. Vissa skogsvägar som varit belagda med makadam (grovt grus) som har haft höga värden.

 

Jag har testat min mätare i dess närhet med kraftiga sändare i mikrovågsområdet (bara bärvåg), ingen som helst reaktion i den för sådana frekvenser.

 

Priset hamnar på ca 6000:-

Dyrt kanske, men detta är ett instrument att lita på (finns mycket billigare ”leksaker”).

 

M v h  Kalle H.